De Nederlandse economie lijkt bij de start van 2015 de opgaande lijn te pakken te hebben. In maart komt de groei boven de één procent uit.

Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer voor de economie van Z24.

Meer koopkracht voor burgers en bedrijven door lagere brandstofprijzen, voorzichtig herstel van de huizenmarkt en een zwakke euro die exporteurs helpt. Deze aanjagers beginnen invloed uit te oefenen op de Nederlandse economie en dat wordt ook zichtbaar in de groeicijfers.

In maart 2015 groeit de Nederlandse economie naar verwachting met 1,2 procent, vergeleken met een jaar eerder, aldus De Stand van Nederland. Voor februari voorspelt de barometer eenzelfde groeipercentage en dat is duidelijk beter dan de eerdere prognose van 0,5 procent groei.

De economie is dus bezig om te schakelen naar een wat hoger groeitempo van net boven de één procent. Dat past aardig bij de verwachting van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog op een groei van 1,5 procent rekent voor heel 2015. Die raming stamt overigens van december en donderdag presenteert het CPB een nieuwe groeiprognose.

Stand van Nederland

De Stand van Nederland voorspelt de groei van de economie in de komende maand. Ze baseert zich daarbij op 24 uitkomsten van factoren die een bewezen voorspellende waarde hebben voor de conjunctuur, zoals het elektriciteitsverbruik, de koopbereidheid van consumenten, de autoverkopen en de situatie op de uitzendmarkt.

De gegevens zijn deels afkomstig van bedrijven, zoals elektriciteitsbeheerder Tennet en het economisch bureau van ING, en deels van brancheorganisaties zoals BOVAG en de ABU. Het model zelf is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van hoogleraar Siem Jan Koopman.

Bedrijven groeien, maar nemen geen vast personeel aan

De peilingen onder inkoopmanagers in de industrie van bureau Nevi duiden in de eerste twee maanden van dit jaar op aanhoudende groei. In januari bleek duidelijk dat Nederlandse bedrijven profiteren van lagere inkoopprijzen. In februari nam de groei van de exportorders wat af, maar de binnenlandse vraag bleef hoog.

De groei in de industrie leidt er nog niet toe dat bedrijven meer personeel aannemen. De behoefte om vaste kosten zo laag mogelijk te houden, blijft sterk.

Op de arbeidsmarkt is vooral de toename van het aantal uitzenduren opvallend. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU blijkt dat de groeipercentages al enkele maanden tussen de 8 en 10 procent liggen.

Lichtpuntjes: huizenmarkt en de beurs

Positief voor de binnenlandse vraag is dat het prille herstel op de huizenmarkt stand houdt. Huizenprijzen stegen ook begin dit jaar licht, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Zachte indicatoren zoals de peiling van ING over het sentiment op de woningmarkt, tonen in de eerste twee maanden van dit jaar forse verbetering vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Ook op de beurs, waar beleggers vaak vooruit lopen op een economische opleving, is de stemming optimistisch, zo blijkt uit de stijging van de AEX-Index in de eerste maanden van dit jaar.

Banenmotor niet in beweging

Zwak punt voor de economie is de nog altijd hoge werkloosheid, in Nederland en in de eurozone. Uit peilingen van ING over de stemming over de Nederlandse arbeidsmarkt blijkt dat het licht negatieve sentiment bepalend blijft.

Lees ook

Stand van Nederland: alles over de snelste barometer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl